Home
Blogs
Elektrificatie van jouw wagenpark, ontdek wat er op je af komt en hoe je dat aanpakt

Elektrificatie van jouw wagenpark, ontdek wat er op je af komt en hoe je dat aanpakt

Iedereen die bezorgt in de binnensteden zal eraan moeten geloven: elektrische voertuigen (EV’s) worden de norm, zeker met het oog op de zero-emissie zones en de naderende Europese wetgeving waarbij verbod komt op voertuigen met fossiele brandstoffen. Een binnenstad zónder CO2-uitstoot van busjes: een mooi idee, maar hoe zit het met de uitvoering? Hoe pak je de elektrificatie van je wagenpark aan? In dit artikel geven we een aantal tips over hoe je een verstandige en financieel doordachte keuze maakt.

Traditionele aanpak werkt niet

De tijd waarin we naar de dealer reden en op basis van afgeschreven voertuigen keken naar de vernieuwde, zuinigere variant met hetzelfde laadvermogen in het laadruim is voorbij. Je wordt gedwongen om op basis van jouw dienstverlening en de geldende wet- en regelgeving veel meer te kijken naar de inzet van een gediversifieerde vloot. Maar wat is dan die juiste samenstelling en hoe houdbaar is die voor de komende 5 tot 8 jaar? En dan heb je het nog niet eens over wat er nog meer bij komt kijken. Want tegenwoordig ben je ook je eigen tankstation, met als je pech hebt veel te weinig capaciteit en permanent fluctuerende prijzen voor de “brandstof”.

Wanneer van start?

Ons advies is dat bedrijven spoedig moeten starten met dit traject gezien de subsidies die nu nog beschikbaar zijn, levertijden rondom EV’s en beschikbaarheid van het stroomnetwerk. Want dit laatste is misschien nog wel jouw grootste uitdaging. Je hoeft de voertuigen wellicht nu nog niet direct te bestellen, maar begin alvast wel met het bepalen welke type voertuigen je komende jaren nodig hebt én welke laadinfrastructuur hierbij noodzakelijk is. Dan kan je daarmee van start. Anders ben je straks te laat en mag je de zone niet meer in.

Waarschijnlijk ken je deze oproep tot actie en alle bijkomende uitdagingen al. Maar waar begin je? Waardevolle adviezen en concrete stappen om deze uitdagingen te trotseren, lees je hieronder.

Kennis en tooling

Maak gebruik van een sterk (partner)netwerk, slimme rekentools, pioniers en experts die de transitie al hebben ingezet. Dit helpt jouw bedrijf bij het maken van de slimste keuze. Voor jouw business vandaag, maar ook die in de toekomst. Want deze investering doe je uiteraard voor de lange termijn. Simulaties met een gedifferentieerde EV-vloot visualiseren wat de verstandigste keuze is én wat deze keuze oplevert voor de bezorgoperatie. Want het kan heel goed zo zijn dat er minder voertuigen, minder grote voertuigen of een ander accupakket dan gedacht nodig zijn om jouw routes te rijden. Mindere soorten routes, met verschillende type voertuigen en andere overslag- of hub-locaties kan een significant verschil brengen.

Naast een analyse van de routes en het hubs-en-spokesnetwerk van het bedrijf, is inzicht in de Total Cost of Ownership belangrijk om mee te nemen in de afweging. Tussen een nieuwe en traditionele vervangingsaanpak kunnen tientallen- tot honderdduizenden euro's verschil zitten. Verschillende voertuigen vergelijken op een aantal componenten is voor EV’s een stuk lucratiever maar ook complexer geworden. 

Kortom, het is dus belangrijk om je te realiseren dat het meer dan de moeite waard is om serieus en op een andere manier aandacht aan het vervangen van voertuigen te besteden. Onze experts hebben de kennis, de tooling en het netwerk om voor jou een passend ‘Elektrificatie Plan’ uit te werken en te implementeren.

Waar moet je rekening mee houden?

Op dit moment is de Total Cost of Ownership bij EV’s nog hoger dan bij voertuigen met fossiele brandstof. Dankzij dalende batterijkosten en lagere onderhoudskosten wordt het verschil wel steeds kleiner. De subsidieregelingen, en deze regeling op het juiste moment aanvragen, realiseren een aanzienlijke impact op de gemiddelde kosten per maand. Ook presteren de batterijen van de voertuigen steeds beter. Over het algemeen is het verbruik van een EV voertuig goedkoper dan van een voertuig met fossiele brandstof. Kortom, het is verstandig om te onderzoeken of nu het moment is om te starten met de eerste EV’s voor jouw bedrijf en klaar te zijn voor 1 januari 2025 als de eerste zero-emissiezones ingaan.

Laadplan

Een laadplan helpt je om te besparen in het ‘tanken’ van de EV’s. Belangrijk dat het plan voor jouw onderneming specifiek wordt opgesteld, passend bij de ligging van de hubs, de type voertuigen in het wagenpark, de beschikbare laadinfrastructuur, zo min mogelijk stilstand van de voertuigen en de juist batterijcapaciteit om de routes te rijden. Uiteraard bij voorkeur zonder tussentijds laden of juist laden op het slimste moment, tijdens de pauze van de chauffeur. Het uitlezen van route- en telematicagegevens, de beschikbaarheid van de laadpalen en de juiste netaansluiting geven je het beste laadplan met de laagste oplaadkosten. En zorgen ervoor dat het elektriciteitsnetwerk niet wordt overbelast en jij het voertuig laadt als de goedkoopste tarieven gelden.

Plannen met actieradius

Door de werkelijke capaciteit van de accu realtime in te zien, State of Charge (SOC), kunnen we ook voorspellen met hoeveel accucapaciteit het voertuig van de betreffende rit zal terugkeren op het eindpunt. Dit inzicht is bij een EV nog belangrijker geworden dan bij een voertuig met fossiele brandstof. Waar een 'slechte chauffeur’ bij fossiele brandstof voertuigen 12% meer verbruikt, kan dit bij een EV wel oplopen naar 50% extra verbruik. Dan kan het voertuig opeens de route niet meer afmaken. Inzicht en coachen van de chauffeurs zijn een belangrijk onderdeel voor het beheersen van de laadkosten en het realiseren van een besparing tegenover fossiele brandstof voertuigen. Informatie met welke SOC het voertuig terugkomt op de hub, neemt de planner mee voor de planning en het laadplan ter voorbereiding van de volgende dag. Het is noodzakelijk om hierin inzicht te hebben als bedrijf.

Slim gebruiken van energie

Met behulp van een slimme laadinfrastructuur is het daarnaast mogelijk om overtollige elektriciteit (gedeeltelijk) terug te leveren aan het net. Dit is interessant als het voertuig op een goedkoop tarief is opgeladen. Wanneer een voertuig aan het einde van een route terugkeert met een halfvolle batterij, kan de oplaadsoftware de resterende energie terugbrengen naar het net of naar een grote zakelijke energieopslag punt. Op deze manier kan je aan een ander voertuig stroom leveren die niet op een goedkope moment opgeladen kon worden. Uiteraard kan de eigen opgewekte elektriciteit door de zon of wind worden ingezet om de voertuigen te voorzien van stroom. Dit resulteert in extra besparingsmogelijkheden als je ook werkt met een energieopslag punt. 

Netaansluiting

Een goed doordachte laadinfrastructuur is essentieel om elektrisch rijden toegankelijker te maken voor bedrijven. Dat vereist een netaansluiting die past bij de totale laad behoefte van de onderneming. Controleer daarom eerst of de huidige netaansluiting voldoet via de regionale netbeheerder. Hiervoor heb je jouw piekvermogen van de vloot nodig. Bereken via deze rekentool de inschatting van jouw piekvermogen voor de vloot.

Welke voertuigen heeft jouw operatie nodig?

In deze blog kan ik niet direct vertellen welk type voertuig het beste bij jouw bezorgdienst past. Daarvoor moeten we eerst je bezorgnetwerk en beschikbare data analyseren, en kijken of je momenteel wel de meest efficiënte route rijdt. Ligt jouw netwerk van hubs wel gunstig? Of is het verstandig om hier nog een andere keuze in te maken? Wat ik je wel meteen kan vertellen, is dat de uitkomst vaak wijst op een andere laadruimte dan je huidige voertuig en dat het niet noodzakelijk is de hele vloot een-op-een te vervangen. We hebben een speciale tool ontwikkeld die met de juiste gegevens een op maat gemaakt advies geeft. Het formaat en de actieradius van het voertuig zijn de grootste beïnvloeders van de prijs, het is daarom van belang hier een doordachte keuze te maken. Zo kan je een aanzienlijke besparing realiseren.

Heb je ook al gecheckt of alle bezorgadressen in de zero-emissiezone liggen? Of heeft jouw bedrijf juist een mix van voertuigen nodig, afhankelijk van de bezorggebieden? Onze simulatietool rekent dit allemaal uit, zodat je precies weet hoeveel elektrische voertuigen en hoeveel voertuigen op fossiele brandstof je kunt inzetten.

Zes concrete oplossingen waar LEX jou mee helpt:

Kortom, er zijn zes concrete topics waarmee de experts van LEX je direct kunnen helpen. Wij stellen een op maat gemaakt en goed onderbouwd plan voor jou op, door de operationele bedrijfsdata te analyseren met behulp van onze simulatietools. Uiteraard gekoppeld met jarenlange kennis van onze experts. Hierdoor weet jij straks concreet hoe te verduurzamen en welke stappen te nemen:

Dus wil jij ook…

  • Onderbouwd advies over de beste (hub) strategie en type voertuigen?    
  • Eenvoudig plannen met een gemengd wagenpark en actieradius?
  • Direct zien welke adressen in zero-emissiezones vallen?
  • Laadplan met inzicht waar en op welk moment je het beste kan opladen?
  • Advies van Grid-Experts voor de juiste netwerkcapaciteit?
  • Weten wat deze verandering je gaat kosten?

Vraag dan een consult aan met ons team van LEX, Experts in Logistics!